De onderzoekers

Landgraaf-Heerlen

Snelmenu

Zoeken
U bent hier: Home / Hoe / De onderzoekers

De onderzoekers

De twee onderzoeken worden uitgevoerd door verschillende partijen. Het bestuurlijk gericht onderzoek wordt gedaan door het expertteam. Dit is een groep van drie ‘wijze mannen‘: Wim Deetman, Jan Mans en Wim Hazeu. Professionals die hun sporen hebben verdiend en over zoveel kennis en ervaring beschikken, dat het onderzoek bij hen in goede handen is.
Het organisatorisch gericht onderzoek wordt uitgevoerd door een professioneel onderzoeksbureau BMC onder leiding van Roel Wever. Even voorstellen:

 • Wim Deetman

  Wim Deetman

  Wim Deetman was voor zijn politieke carrière directeur van een middelbare school. In 1978 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. In het tweede kabinet Van Agt was Deetman staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen. Daarna werd hij minister van Onderwijs in het derde kabinet Van Agt en in het eerste en tweede kabinet Lubbers. Na de verkiezingen van 1989 keerde Deetman terug naar de Tweede Kamer als voorzitter. Van 1996 tot en met 2007 was Wim Deetman burgemeester van Den Haag. Mede dankzij de inzet van Deetman werd Den Haag zetel van het Internationaal Strafhof. Van 2008 tot 2015 was Wim Deetman lid van de Raad van State; een adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van het land. In 2010 en 2011 leidde hij een commissie die een onafhankelijk onderzoek uitvoerde naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Wim Deetman is een politicus en bestuurder van formaat. Hij heeft een grote kennis van, en ervaring met maatschappelijke kwesties en integer omgaan met gevoelige onderzoekskwesties.

 • Jan Mans

  Jan Mans

  Jan Mans, van oorsprong uit Heerlen, is burgemeester geweest van Meerssen, Kerkrade en Enschede. Hij was burgemeester van Enschede toen daar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond. Mans heeft in deze periode een grote maatschappelijke betrokkenheid en bestuurlijke professionaliteit laten zien. Na Enschede is Jan Mans waarnemend burgemeester geweest in Venlo, Zaanstad, Maastricht, Moerdijk en Gouda. Daarnaast was Jan Mans voorzitter van de Kamer van Koophandel Limburg Noord en Zuid-Limburg, en informateur in Meerssen na de val van het college in 2013. Ook is Jan Mans oprichter van het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing, het huidige Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Mans is een zeer ervaren bestuurder met een grote kennis van alle taken en kwesties die bij een gemeente spelen: van binnen en wat er van buiten op een gemeente afkomt.

 • Wim Hazeu

  Wim Hazeu

  Wim Hazeu heeft in het begin van zijn carrière gewerkt als senior beleidsmedewerker bij de provincie Limburg. Daarna was Hazeu twee termijnen wethouder van de gemeente Maastricht, en in 2013 lid van de adviescommissie ‘Relatie gemeenten en woningcorporaties’. Hazeu is op dit moment bestuurder van Wonen Limburg, Limburgs grootste woningcorporatie en tevens lid van het dagelijks bestuur van  Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties. Daarnaast is hij toezichthouder bij Stichting Envida en Nazorg Limburg bv. en lid van de vrijwilligersbesturen van buitenplaats Vaeshartelt en Werkplaats Kringloop Zuid. Hazeu heeft zowel politieke ervaring als ervaring in commissies en als bestuurder. Naast zijn kennis van de woningcorporaties zorgt dit voor een unieke en brede inbreng binnen het expertteam.

 • Roel Wever

  Roel Wever

  Roel Wever is verbonden aan BMC als partner en werkzaam op het snijvlak van bestuur en organisatie, met een ruime ervaring op het gebied van samenwerking tussen overheden, bestuurskrachtonderzoeken, begeleiding van bestuursgremia en advisering rondom bestuurlijke knelpunten. Over het onderzoek geeft hij aan: “Bij de vraag hoe je het beste kunt samenwerken gaat het om kansen en risico’s, de positieve en negatieve gevolgen die horen bij elke variant van samenwerking. En hoe je het beste tegemoet kunt komen aan de wensen en behoeften van de maatschappij. Maar dan moet je wel weten wat die behoeften zijn. Daarom begint zo’n onderzoek bij de vraag aan de burger en de samenleving. Landgraaf en Heerlen hebben besloten dat breed aan te pakken. Om zo veel mogelijk mensen aan het woord te laten om een goed beeld te krijgen. Als adviseur en onderzoeker die uit deze streek komt, spreekt me dat natuurlijk heel erg aan.”

Snel naar

Twitter Landgraafheerlen

logo Landgraaf

logo Heerlen