Samenwerkingsvormen

Landgraaf-Heerlen

Snelmenu

Zoeken
U bent hier: Home / Waarom / Samenwerkingsvormen

Samenwerkingsvormen

De afgelopen maanden zijn vier verschillende manieren onderzocht waarop Landgraaf en Heerlen in de toekomst samen kunnen werken, om zo te bepalen welke manier het beste is:

Een netwerksamenwerking

Dat betekent dat Landgraaf en Heerlen alleen bij sommige taken of onderwerpen samen zouden werken. Op momenten dat samenwerken het beste lijkt. Dan bekijken een paar ambtenaren van beide gemeenten samen hoe ze een taak, of een idee, het beste uit kunnen voeren. Dat doen we nu ook al regelmatig.

Een gedeeltelijke ambtelijke fusie

Hierbij zouden een beperkt aantal afdelingen van Landgraaf en Heerlen - die hetzelfde werk doen - samengaan. Afdelingen die daardoor beter hun werk kunnen doen. Of die goedkoper kunnen werken. Die gezamenlijke afdelingen voeren dan taken uit die voor Landgraaf én voor Heerlen bedoeld zijn.

Een volledige ambtelijke fusie

Hierbij zouden àlle ambtenaren van Landgraaf en Heerlen samen één nieuwe ambtelijke organisatie vormen. Deze ambtelijke organisatie werkt dan voor Landgraaf én voor Heerlen. Landgraaf en Heerlen houden hun eigen gemeenteraden en hun eigen college van burgemeester en wethouders.

Een bestuurlijke en ambtelijke fusie

Deze vorm zou ‘herindeling’ betekenen: er komt dan één bestuur voor Landgraaf en Heerlen. Er is dan maar één gemeenteraad, één college van burgemeester en wethouders en één ambtelijke organisatie.

Vooraf géén voorkeur

Voor Landgraaf en voor Heerlen geldt: er is géén voorkeur voor één van deze vier vormen van samenwerking. De vorm waarin we gaan samenwerken wordt de vorm, die het beste is volgens de onderzoeken. Het beste voor de inwoners, bedrijven en organisaties van Landgraaf en Heerlen. Inmiddels zijn de bevindingen en uitkomsten door BMC en het expertteam gepresenteerd. Bekijk hiervoor de pagina over de onderzoeksrapporten. Ze geven aan dat alleen fusie een oplossing biedt.

Snel naar

Twitter Landgraafheerlen

logo Landgraaf

logo Heerlen